Várandósság alatti táplálkozás
Az anyaméhben a magzatot az anya teste táplálja, ezért kiemelten fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a várandósság alatt. A megnövekedett étvágy, vagy éppen rosszullétek mellett és ellenére is fontos a vitaminokban- és tápanyagokban gazdag táplálkozás, hogy optimálisan tudjon fejlődni a magzat. A hormonális és szöveti változások, valamint a magzat fejlődése következtében nő a szervezet alapanyagcsere szükséglete, tehát nyugalmi állapotban is több energiát igényel. Az első trimeszterben kb 70-100 kcal többlettel kell számolni (kb. 1 pohár natúr joghurt/kefir vagy 1 kis maroknyi gyümölcs). A második trimeszterben átlagosan 250-300 kcal-val nő az energiaigény (kb. teljes kiőrlésű zsemléből készült szendvics vagy egy kis maroknyi gyümölcs és pár szem olajos mag). A harmadik trimeszterben átlagosan 450-500 kcal többletten kell számolni (kb. egy teljes kiőrlésű zsemléből készült szendvics és egy kis maroknyi gyümölcs és pár szem olajos mag). Emellett az inzulinrezisztencia terhesség alatt egy szintig teljesen normális állapot, de érdemes támogatni a szervezet ezen a területen. Így előnyös, ha napi többször, kis mennységeket eszik a kimama, 2-3 óránként, ha előnyben részesíti a teljes kiőrlésű gabonaféléket, melyek kisebb mértékű vércukor ingadozást okoznak, és kerüli a túlzott finomított cukorfogyasztást. Az egészséges táplálkozásban nagy segítséget nyúlt az Okostányér ajánlás, ami egy hazai ajánlás a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által. Ha bizonytalan vagy a várandósság alatti táplálkozásodban, várlak konzultációra!
Egyéni megoldások
Személyre szabott étrendi tervek és tanácsadás a te igényeidre szabva.
Szakértelem és tapasztalat
Többéves tapasztalattal rendelkező dietetikus, különböző egészségügyi és életmódbeli problémák szakértője.
Holisztikus megközelítés
Teljeskörű támogatás a babatervezéstől a hozzátáplálásig, figyelembe véve a test és lélek egészségét.
Bemutatkozás
Őri-Szennai Dóra vagyok, dietetikus és önkéntes szoptatási segítő. A Semmelweis Egyetemen végeztem 2017-ben. Azóta különböző intézményekben dolgoztam, főként testsúlycsökkentés, hormonális problémák, szénhidrát anyagcserezavarok, gesztációs diabétesz, gasztroenterológiai betegségek és életmódváltás területén.
Kezdetben a saját tini kori túlsúlyom motivált a szakmában, így a testsúlycsökkentés állt a szívemhez legközelebb. Blogot írtam Súlyszabadító tippek néven, és személyi edzőként is bővítettem tudásomat. Diagnózisaim (PCOS, Hashimoto-thyreoditis) során saját bőrömön tapasztaltam az életmód fontosságát a termékenység és hormonrendszer egészséges működésében.
A várandósság és anyaság tapasztalatai megerősítették bennem a táplálkozás jelentőségét. Önkéntes szoptatási segítőként támogatom az anyákat a szoptatás és hozzátáplálás kihívásaiban. Hiszem, hogy az evés több mint energiaszükséglet fedezése; hatással van testre és lélekre egyaránt. Fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljunk az ételekkel, és hogy az örömforrás legyen.
Célom, hogy nőtárs és anyatárs legyek a táplálkozásban, végigkísérve a babatervezéstől a hozzátáplálásig minden fontos állomáson.
Őri-Szennai Dóra
Dietetikus és önkéntes szoptatási segítő
Gyakran Ismételt Kérdések
A dietetikus egyetemi végzettséggel rendelkező szakember, aki egészséges és beteg emberek egészségnevelését végzi a táplálkozástudományi alapok mentén. Ez a gyakorlatban a táplálkozási tanácsadások során valósul meg, ahol egyénre szabott étrendi tanácsokkal látja el az egészségi állapotát figyelembe véve. A dietetikus célja minden esetben a kiegyensúlyozott táplálkozás megtartása, elkerülve a szélsőséges, szükségleten korlátozásokat az étrendjében.
Az első konzulráció alkalmával részletes állapotfelmérést végzek, melynek segítségével pontos képet kapok a jelenlegi egészségi állapotodról és táplálkozási szokásaidról. Az eredmények alapján felállítjuk a rövid és hosszú távú, egyénre szabott célokat a számodra és egyénre szabott táplálkozási tervet készítek. A tanácsadás során ajánlásokat kapsz a nyersanyagválogatásra, az alkalmazandó konyhaitechnológiákra. Az új szokások begyakorlása és a felmerülő kérdések átbeszélése céljából ajánlott legalább 1 kontroll konzulráción részt venni.
Fontos része az állapotfelmérésnek az általad írt táplálkozási napló (legalább 3 napos) elemzése. Kérlek, készítsd elő a fontosabb orvosi dokumentumok, laboreredmények, melyek pontos képet adnak az egészségi állapotodról.
A táplálkozási napló egy pontos képet ad az ékezési szokásaidról. A mindennapokban nem figyeljük meg ilyen részletesen a táplálkozásunkat, nem tudjuk napokra visszamenően felidézni, mit és mennyit ettünk és ittunk. Ebben segít a napló az első dietetikai konzultáció előtt és az új szokások kialakítása során is.
Az első konzultáció általában hosszabb, ekkor átbeszéljük a javasolt étrend alapjait. Ezt követően 1 kontroll alkalmat mindenképpen javasolni szoktam, hiszen a gyakorlatban az új étkezési szokások kialakítása során sok kérdés felmerülhet. Emellett akkor beszéljük át a táplálkozási naplót, ami alapján még pontosabban tudok neked segíteni.
Az állapotfelmérés alapján megismertetem Veled a követendő étrend általános alapelveit, a megvalósításhoz szükséges módosításokat az eddigi étrendedben. Kitérünk a nyersanyagválogatás, az alkalmazandó konyhai technológiák fontosságára.
Az első konzultációt követően, amennyiben úgy érzed 2-3 kontroll után is, hogy nem tudod menedzselni az étrendedet, van lehetőség személyre szabott étrendet kérni egyéni díjszabás alapján, mely energia- és tápanyagszükségletedhez igazodva, pontosan kiszámolt ételadagokkal és receptekkel segítenek az életmódváltásban.
Kapcsolatfelvétel
- +36 70 904 4242
- info@szennaidora.hu