Terhességi cukorbetegség

A várandósság alatt is kialakuló cukorbetegséget nevezzük gesztációs diabétesznek, azaz terhességi cukorbetegségnek. Ez az állapot gyakran a baba megszületésével megszűnik, de egyes esetekben a szülés után is megmarad a szénhidrát anyagcsere zavar. Kialakulásának oka, a terhesség alatti hormonális változások sokasága. A kismamák általános diabétesz-szűrése a protokoll szerint a várandósság 24-28. hetében történik. Ha a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fenn, vagy korábbi terhesség alatt alakult ki gesztációs diabétesz, akkor már a várandósság korai szakaszában, 10-12. héten történik egy előzetes cukorterhelés.

A terheléses vércukor vizsgálat egy éhgyomri vércukorszint mérésből, majd 75 g glükóz oldatának elfogyasztásából áll, majd 120 perccel később újabb vércukor mérés követi. A vércukorterhelés eredménye alapján lehet a terhességi cukorbetegséget megállapítani, azaz ha az éhgyomri vércukorszint 7 mmol/l  feletti, a 2 órával később mért érték pedig >11,1 mmol/l.  Ha az értékek emelkedettek, de az éhgyomri érték még nem éri el a 7,0 mmol/l-et vagy a 120 perces érték 7,8 mmol/l alatt van, akkor terhességi hiperglikémiáról beszélünk. Amennyiben terhességi cukorbetegség áll fenn, minél előbb el kell kezdeni a kezelését, ami a megfelelő étrendből és szükség esetén inzulin terápiából áll. Amennyiben nem kezeljük, negatívan befolyásolhatja a magzat és az anya egészségét, valamint a szülés körülményeit. A magzatnál okozhat méhlepény elégtelenséget, nagyobb születési súlyt, szervnagyobbodást, koraszülést, az kismamánál pedig fokozza a fertőzések kockázatát, valamint a terhességi toxémia kialakulásának esélyét.

Amennyiben kialakult nálad ez az állapot a várandósságod alatt, várlak konzultációra!

Egyéni megoldások

Személyre szabott étrendi tervek és tanácsadás a te igényeidre szabva.

Szakértelem és tapasztalat

Többéves tapasztalattal rendelkező dietetikus, különböző egészségügyi és életmódbeli problémák szakértője.

Holisztikus megközelítés

Teljeskörű támogatás a babatervezéstől a hozzátáplálásig, figyelembe véve a test és lélek egészségét.

Bemutatkozás

Őri-Szennai Dóra vagyok, dietetikus és önkéntes szoptatási segítő. A Semmelweis Egyetemen végeztem 2017-ben. Azóta különböző intézményekben dolgoztam, főként testsúlycsökkentés, hormonális problémák, szénhidrát anyagcserezavarok, gesztációs diabétesz, gasztroenterológiai betegségek és életmódváltás területén.

Kezdetben a saját tini kori túlsúlyom motivált a szakmában, így a testsúlycsökkentés állt a szívemhez legközelebb. Blogot írtam Súlyszabadító tippek néven, és személyi edzőként is bővítettem tudásomat. Diagnózisaim (PCOS, Hashimoto-thyreoditis) során saját bőrömön tapasztaltam az életmód fontosságát a termékenység és hormonrendszer egészséges működésében.

A várandósság és anyaság tapasztalatai megerősítették bennem a táplálkozás jelentőségét. Önkéntes szoptatási segítőként támogatom az anyákat a szoptatás és hozzátáplálás kihívásaiban. Hiszem, hogy az evés több mint energiaszükséglet fedezése; hatással van testre és lélekre egyaránt. Fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljunk az ételekkel, és hogy az örömforrás legyen.

Célom, hogy nőtárs és anyatárs legyek a táplálkozásban, végigkísérve a babatervezéstől a hozzátáplálásig minden fontos állomáson.

Őri-Szennai Dóra

Dietetikus és önkéntes szoptatási segítő

Gyakran Ismételt Kérdések

A dietetikus egyetemi végzettséggel rendelkező szakember, aki egészséges és beteg emberek egészségnevelését végzi a táplálkozástudományi alapok mentén. Ez a gyakorlatban a táplálkozási tanácsadások során valósul meg, ahol egyénre szabott étrendi tanácsokkal látja el az egészségi állapotát figyelembe véve. A dietetikus célja minden esetben a kiegyensúlyozott táplálkozás megtartása, elkerülve a szélsőséges, szükségleten korlátozásokat az étrendjében. 

Az első konzulráció alkalmával részletes állapotfelmérést végzek, melynek segítségével pontos képet kapok a jelenlegi egészségi állapotodról és táplálkozási szokásaidról. Az eredmények alapján felállítjuk a rövid és hosszú távú, egyénre szabott célokat a számodra és egyénre szabott táplálkozási tervet készítek. A tanácsadás során ajánlásokat kapsz a nyersanyagválogatásra, az alkalmazandó konyhaitechnológiákra. Az új szokások begyakorlása és a felmerülő kérdések átbeszélése céljából ajánlott legalább 1 kontroll konzulráción részt venni. 

Fontos része az állapotfelmérésnek az általad írt táplálkozási napló (legalább 3 napos) elemzése. Kérlek, készítsd elő a fontosabb orvosi dokumentumok, laboreredmények, melyek pontos képet adnak az egészségi állapotodról.

A táplálkozási napló egy pontos képet ad az ékezési szokásaidról. A mindennapokban nem figyeljük meg ilyen részletesen a táplálkozásunkat, nem tudjuk napokra visszamenően felidézni, mit és mennyit ettünk és ittunk. Ebben segít a napló az első dietetikai konzultáció előtt és az új szokások kialakítása során is.

Az első konzultáció általában hosszabb, ekkor átbeszéljük a javasolt étrend alapjait. Ezt követően 1 kontroll alkalmat mindenképpen javasolni szoktam, hiszen a gyakorlatban az új étkezési szokások kialakítása során sok kérdés felmerülhet. Emellett akkor beszéljük át a táplálkozási naplót, ami alapján még pontosabban tudok neked segíteni.

Az állapotfelmérés alapján megismertetem Veled a követendő étrend általános alapelveit, a megvalósításhoz szükséges módosításokat az eddigi étrendedben. Kitérünk a nyersanyagválogatás, az alkalmazandó konyhai technológiák fontosságára.

Az első konzultációt követően, amennyiben úgy érzed 2-3 kontroll után is, hogy nem tudod menedzselni az étrendedet, van lehetőség személyre szabott étrendet kérni egyéni díjszabás alapján, mely energia- és tápanyagszükségletedhez igazodva, pontosan kiszámolt ételadagokkal és receptekkel segítenek az életmódváltásban.

Kapcsolatfelvétel