Inzulinrezisztencia
A hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon a szervezet szénhidrát anyagcseréjének fő szabályozója, a sejtek cukor (glükóz) felhasználását segíti. Inzulinrezisztencia esetén a termelődő inzulint a sejtek nem ismerik fel megfelelően, így nem tudják a vérből felvenni a cukrot, nemkívánatos vércukorszint emelkedést és további inzulintermelést okozva.
A túlsúly és az elhízás önmagában is rontja a sejtek inzulinérzékenységét. Az inzulinreszitanciát a jellemző tünetek mellett az Orális Glükóz Tolerancia Teszt (OGTT) segítségével diagnosztizálják. Valójában az optimális vércukorszint elérése érdekében fokozódik az inzulintermelés, a magas inzulinszint pedig serkentően hat a zsírraktározási folyamtokra, így vezet gyakran testtömeg gyarapodáshoz (túlsúly, elhízás). A magas inzulinszint továbbá okozhat meddőséget, rossz közérzetet, fáradékonyságot, hajhullást. A kezelési mód kiválasztása függ az inzulinrezisztencia mértékétől, illetve a tünetek súlyosságától.
Kezelésében kulcsszerepet tölt be a gyógyszeres kezelés (metformin hatóanyagú készítmények) kiegészítő terápiájaként vagy kizárólagosan alkalmazott kezelési módként az életmód terápia. Ennek része a megfelelő összetételű étrend követése, azaz a szénhidrát anyagcsere támogatása (meghatározott szénhidráttartalmú étkezések, rendszeres étkezési ritmus kialakítása) és az ideális testtömeg elérése. A rendszeres testmozgás pedig jótékony hatással van a sejtek inzulinérzékenységére és segíti a fogyást.
Ha bizonytalan vagy a táplálkozásoddal kapcsolatban, várlak konzultációra!
Egyéni megoldások
Személyre szabott étrendi tervek és tanácsadás a te igényeidre szabva.
Szakértelem és tapasztalat
Többéves tapasztalattal rendelkező dietetikus, különböző egészségügyi és életmódbeli problémák szakértője.
Holisztikus megközelítés
Teljeskörű támogatás a babatervezéstől a hozzátáplálásig, figyelembe véve a test és lélek egészségét.
Bemutatkozás
Őri-Szennai Dóra vagyok, dietetikus és önkéntes szoptatási segítő. A Semmelweis Egyetemen végeztem 2017-ben. Azóta különböző intézményekben dolgoztam, főként testsúlycsökkentés, hormonális problémák, szénhidrát anyagcserezavarok, gesztációs diabétesz, gasztroenterológiai betegségek és életmódváltás területén.
Kezdetben a saját tini kori túlsúlyom motivált a szakmában, így a testsúlycsökkentés állt a szívemhez legközelebb. Blogot írtam Súlyszabadító tippek néven, és személyi edzőként is bővítettem tudásomat. Diagnózisaim (PCOS, Hashimoto-thyreoditis) során saját bőrömön tapasztaltam az életmód fontosságát a termékenység és hormonrendszer egészséges működésében.
A várandósság és anyaság tapasztalatai megerősítették bennem a táplálkozás jelentőségét. Önkéntes szoptatási segítőként támogatom az anyákat a szoptatás és hozzátáplálás kihívásaiban. Hiszem, hogy az evés több mint energiaszükséglet fedezése; hatással van testre és lélekre egyaránt. Fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljunk az ételekkel, és hogy az örömforrás legyen.
Célom, hogy nőtárs és anyatárs legyek a táplálkozásban, végigkísérve a babatervezéstől a hozzátáplálásig minden fontos állomáson.
Őri-Szennai Dóra
Dietetikus és önkéntes szoptatási segítő
Gyakran Ismételt Kérdések
A dietetikus egyetemi végzettséggel rendelkező szakember, aki egészséges és beteg emberek egészségnevelését végzi a táplálkozástudományi alapok mentén. Ez a gyakorlatban a táplálkozási tanácsadások során valósul meg, ahol egyénre szabott étrendi tanácsokkal látja el az egészségi állapotát figyelembe véve. A dietetikus célja minden esetben a kiegyensúlyozott táplálkozás megtartása, elkerülve a szélsőséges, szükségleten korlátozásokat az étrendjében.
Az első konzulráció alkalmával részletes állapotfelmérést végzek, melynek segítségével pontos képet kapok a jelenlegi egészségi állapotodról és táplálkozási szokásaidról. Az eredmények alapján felállítjuk a rövid és hosszú távú, egyénre szabott célokat a számodra és egyénre szabott táplálkozási tervet készítek. A tanácsadás során ajánlásokat kapsz a nyersanyagválogatásra, az alkalmazandó konyhaitechnológiákra. Az új szokások begyakorlása és a felmerülő kérdések átbeszélése céljából ajánlott legalább 1 kontroll konzulráción részt venni.
Fontos része az állapotfelmérésnek az általad írt táplálkozási napló (legalább 3 napos) elemzése. Kérlek, készítsd elő a fontosabb orvosi dokumentumok, laboreredmények, melyek pontos képet adnak az egészségi állapotodról.
A táplálkozási napló egy pontos képet ad az ékezési szokásaidról. A mindennapokban nem figyeljük meg ilyen részletesen a táplálkozásunkat, nem tudjuk napokra visszamenően felidézni, mit és mennyit ettünk és ittunk. Ebben segít a napló az első dietetikai konzultáció előtt és az új szokások kialakítása során is.
Az első konzultáció általában hosszabb, ekkor átbeszéljük a javasolt étrend alapjait. Ezt követően 1 kontroll alkalmat mindenképpen javasolni szoktam, hiszen a gyakorlatban az új étkezési szokások kialakítása során sok kérdés felmerülhet. Emellett akkor beszéljük át a táplálkozási naplót, ami alapján még pontosabban tudok neked segíteni.
Az állapotfelmérés alapján megismertetem Veled a követendő étrend általános alapelveit, a megvalósításhoz szükséges módosításokat az eddigi étrendedben. Kitérünk a nyersanyagválogatás, az alkalmazandó konyhai technológiák fontosságára.
Az első konzultációt követően, amennyiben úgy érzed 2-3 kontroll után is, hogy nem tudod menedzselni az étrendedet, van lehetőség személyre szabott étrendet kérni egyéni díjszabás alapján, mely energia- és tápanyagszükségletedhez igazodva, pontosan kiszámolt ételadagokkal és receptekkel segítenek az életmódváltásban.
Kapcsolatfelvétel
- +36 70 904 4242
- info@szennaidora.hu